Alles tussen de oren

Wanneer je een film of TV programma zit te kijken ben je je waarschijnlijk niet bewust van de invloed van het geluid. En dat is maar goed ook, anders zou je teveel afgeleid worden. Sound designers, componisten en audiomixers zijn zich er juist wél bewust van, en maken daar dan ook dankbaar gebruik van.

Mensen zijn van nature visueel ingesteld. Alles wat we zien is vrij concreet en we hoeven weinig fantasie te gebruiken om te begrijpen wat we zien. Zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van visuele effecten, zijn onze ogen goed in staat om dit als vanzelfsprekend te beschouwen. Ons gehoor werkt echter anders.

Door het toevoegen van bepaalde geluiden of muziek wordt een beroep gedaan op ons onderbewuste en kan een emotie worden gestuurd. We hóren het wel, maar we luisteren er niet naar. Denk bijvoorbeeld aan subtiele achtergrondgeluiden bij een griezelfilm die spanning oproepen. Wanneer je dit zou weglaten of vervangen door totaal andere geluiden dan is de sfeer helemaal anders, terwijl het beeld hetzelfde is gebleven.

Door hiermee te spelen zijn geluidsmensen en componisten in staat iemands gevoel te beïnvloeden zonder dat men zich daarvan bewust is. Ga er maar eens op letten! Of eigenlijk… ga er maar juist niét op letten!