The sound of silence

 

Bij het woord “geluid” denken we uiteraard meteen aan de dingen die we horen. Dat kan muziek zijn, een gesprek tussen twee mensen, het gedreun van de stad of het ruisen van de zee. Maar, hoe raar het misschien ook klinkt, stilte hoort ook bij geluid.

Hoe vaak verlangen we niet naar een beetje stilte na een drukke werkdag? Stilte kan ongemakkelijk zijn tijdens een gesprek maar ook net zo goed oorverdovend veelzeggend zijn. Stilte is daarom ook belangrijk in ons dagelijks leven. 

Bij films, tv programma’s of documentaires is men al gauw geneigd om alles van (extra) geluid te voorzien. Vaak is dat ook niet meer dan logisch en zelfs essentieel om een gevoel, sfeer of boodschap te versterken. Maar soms kan juist het niét gebruiken van geluid nog veel sterker werken. Stilte kan spanning opbouwen naar een onverwachte gebeurtenis, het kan ruimte creëren voor emotie of een gevoel van leegte en oneindigheid geven. 

Het menselijk gehoor heeft behoefte aan dynamiek. Er is niets vermoeiender dan constant geluid te horen zonder verschil in luidheid. Door af en toe een stilte te laten vallen houd je de aandacht van de luisteraar of kijker vast. En dat is uiteindelijk toch wat je wilt?