De illusie van geluid

“Als je geen budget hebt voor visuele effecten, gebruik dan geluid”. Een uitspraak van sound designer Randy Thom, winnaar van twee Oscars. Hij deed het sound design van vele succesvolle speelfilms. En die uitspraak maakt ook meteen duidelijk hoe krachtig de illusie van geluid kan zijn.

Door het gebruik van geluid kun je dingen suggereren die niet in beeld te zien zijn. Je hersenen vullen hiermee als het ware het ontbrekende beeld in. Het horror genre maakt hier veel gebruik van. Naast het gebruik van suggestieve cameravoering kan de toevoeging van geluid er voor zorgen dat er spanning wordt opgebouwd, terwijl er in beeld nog niks engs te zien is. Zet het geluid uit en de spanning is grotendeels verdwenen.

Het creëren van visuele effecten is vaak erg kostbaar in vergelijking met het maken van geluidseffecten. En hoewel het als filmmaker erg verleidelijk is om hoofdzakelijk visueel te denken, loont het zeker de moeite om je er ook bewust van te zijn hoeveel je kunt bereiken met het gebruik van de illusie van geluid.